Фестивалът на рибата и виното в Бургас - каква е тайната на вкусната чорба?

В началото на септември започва и риболовният сезон

08.09.2024 | 14:37 Редактор:

Традиционният вече Фестивал на рибата и виното се провежда в Бургас. Жители и гости на морския град се радват на вкусна храна, приготвена на място във фестивалната зона, отлична селекция на вина и разнообразна съпътстваща програма във всичките дни. Кулминацията на фестивала днес поставя конкурсът за най-вкусна рибена чорба.

В Морската градина на Бургас се носи ароматът на риба. Любители и професионалисти се състезават за най- вкусна рибена чорба. Всеки майстор си има тайна рецепта. Кой майстор се е справил най-добре, ще оцени жури от професионалисти.

Най-важната подправка е девесилът

"Най-задължителната подправка за една рибена чорба това е девесилът или лющянът, както му казваме ние във Варна. Има всякакви вариации. В последно време много е популярна да се прави с раци-паури, защото те овкусяват бульон", каза Ростислав Ненов, който е част от журито.

"Имаме тайна - хубавата рибена чорба се приготвя с най-малко 7 вида риба и с най-важната подправка - девесилът", коментира майстор-готвачът Десислава Табакова.

Пред казаните с рибена чорба се изви опашка.

С Фестивала на рибата и виното организаторите искат да удължат сезона със септемврийски приключения за сетивата.

"Не го пускаме лятото. Продължаваме четвърти ден - в Морската градина на Бургас - лято, море, риба, вино", сподели организаторът на фестивала Николай Тодоров - Ник.

В началото на септември започва и риболовният сезон, а рибарите чакат да се появи паламудът - царят на рибите.

"Паламудът тепърва излиза в морето. В тази чорба има няколко вида риба - скумрия, лаврак, ципура и разбира се, има и паламуд", разкри майстор-готвачът от Стара Загора Росен Христов.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Снимка: БГНЕС