Сатурн по-близо и по-ярък: Уникална гледка на 8 септември

Планената ще бъде на разстояние 8,66 астрономически единици от Земята

07.09.2024 | 20:49 Редактор:
Яркостта на Сатурн в този момент ще достигне почти нулева звездна величина.
Яркостта на Сатурн в този момент ще достигне почти нулева звездна величина.

Сатурн, който ще бъде в точката на опозиция на Слънцето на 8 септември, ще изглежда по-ярък и по-голям, тъй като по това време ще бъде близо до Земята. При ясно време жителите на планетата ще могат да я разгледат подробно, съобщиха от пресслужбата на Московския планетариум.

"Опозициите на Сатурн се случват ежегодно и се повтарят веднъж на всеки 378 дни. Когато Сатурн премине точката на опозиция, той е възможно най-близо до Земята. Благодарение на това изглежда ярък и голям.  В деня на опозицията 8 септември 2024 г. Сатурн ще бъде на разстояние 8,66 астрономически единици (почти 1,3 млрд. км) от Земята", се казва в съобщението.

Опозицията на планетите е конфигурация, при която центровете им са на една и съща линия. Земята се намира между Слънцето и планетата в опозиция на светилото.

"Яркостта на Сатурн в този момент ще достигне почти нулева звездна величина (+0,57 m), а видимият диаметър на планетата ще бъде 19,2 дъгови секунди. Жителите на Земята имат уникален шанс да я разгледат изцяло с големи подробности", уточниха от планетариума, предаде "Труд".

Снимка: Pixabay