Пилешкото месо е отличен избор за диетични храни или когато искаме да се храним с по-нисък калориен прием. Днес ви представяме рецепта за пилешко с песто, която се приготвя бързо и съдържа по-малко от 400 калории на порция.
Необходими продукти
- 2 малки обезкостени пилешки гърди
- без кожа (всяка около 150 г)
- ½ лимон (ситно настъргана кора и
- сок)
- 1 с.л. пресни листа от мащерка
- 1 с.л. сушена мащерка
- 2 с.л. екстра върджин зехтин
- 1 голяма тиквичка, диагонално
- нарязана на филийки с дебелина 1
- см
- 1 жълта чушка (или половината
- червена и половината жълта),
- почистена от семките и нарязана
- 20 малки чери домати
- 3 с.л. песто от пресен босилек
- шепа рукола
- сол
- прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне
Сложете пилешките гърди върху дъска и покрийте с парче фолио или хартия за печене. Намачкайте ги с точилка, докато станат по-плоски. Сложете ги в купа, добавете лимоновата кора и сока, листата мащерка, 1 с.л. зехтин, щипка сол и много черен пипер.
Обърнете пилето в маринатата и оставете да се маринова покрито в хладилника за 5 минути. Загрейте голям грил тиган на средно висока температура. Сложете пилето върху върху него и печете по 5-6 минути от всяка страна.
Сложете тиквичките, чушката и доматите в чиста купа с останалият зехтин и овкусете със сол и черен пипер.
Прехвърлете пилето в чиния и оставете да почине. Добавете зеленчуците към грила и гответе за 2-3 минути от всяка страна или докато леко се овъглят и омекнат.
Върнете в купата за смесване, добавете пестото и руколата и разбъркайте леко. Разпределете между две чинии. Нарежете пилешкото месо на дебели филийки и го сложете отгоре. Полейте с останалия сок и допълнителна капка зехтин, ако желаете.
Повече рецепти може да намерите в az-jenata.bg
Снимка: Freepik