Спанакът съдържа витамини и антиоксиданти, които предпазват от хронични заболявания и подпомагат здравето на мозъка, сърцето и очите. Той може да се използва в различни ястия - от салати и супи, до пасти и смутита. Той се приготвя лесно и се съчетава добре с много други храни.
Помага за регулиране на кръвното налягане
Спанакът е източник на нитрати, които са естествено срещащи се химикали. Нитратите отварят кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв и облекчава натоварването на сърцето.
Помага за предпазване от болести
Изследвания са установили, че съединенията в спанака могат да намалят оксидативния стрес. Оксидативният стрес е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали или вредни вещества, които увреждат клетките.
Източник е на антиоксиданти
Спанакът осигурява антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват от заболявания. Антиоксидантите в спанака включват кемпферол, кверцетин, мирицетин и изорамнетин, които са флавоноиди. Тези съединения помагат за предпазване от рак, сърдечни заболявания и възпаления.
Въпреки ползите си, спанакът съдържа оксалати, които могат да влияят на усвояването на минерали, така че е важно да се консумира в умерени количества, особено за хора с определени здравословни състояния.
Четете повече в puls.bg
Снимка: Pexels