За какво помага консумацията на спанак?

Той съдържа витамини и антиоксиданти

05.09.2024 | 21:30 Редактор:
Спанакът се приготвя лесно и се съчетава добре с други храни.
Спанакът се приготвя лесно и се съчетава добре с други храни.

Спанакът съдържа витамини и антиоксиданти, които предпазват от хронични заболявания и подпомагат здравето на мозъка, сърцето и очите. Той може да се използва в различни ястия - от салати и супи, до пасти и смутита. Той се приготвя лесно и се съчетава добре с много други храни. 

Помага за регулиране на кръвното налягане

Спанакът е източник на нитрати, които са естествено срещащи се химикали. Нитратите отварят кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв и облекчава натоварването на сърцето.

Помага за предпазване от болести

Изследвания са установили, че съединенията в спанака могат да намалят оксидативния стрес.  Оксидативният стрес е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали или вредни вещества, които увреждат клетките. 

Източник е на антиоксиданти

Спанакът осигурява антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват от заболявания. Антиоксидантите в спанака включват кемпферол, кверцетин, мирицетин и изорамнетин, които са флавоноиди. Тези съединения помагат за предпазване от рак, сърдечни заболявания и възпаления.

Въпреки ползите си, спанакът съдържа оксалати, които могат да влияят на усвояването на минерали, така че е важно да се консумира в умерени количества, особено за хора с определени здравословни състояния.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels