Какви са причините за косопада

Обикновено се губят между 50 и 100 косъма на ден

05.09.2024 | 23:00 Редактор:
С напредването на възрастта косата естествено започва да изтънява.
С напредването на възрастта косата естествено започва да изтънява.

Косопадът е често срещан проблем, засягащ хора от всички възрасти и полове, който може да бъде причинен от генетика, хормонални промени, стрес или здравословни проблеми. Обикновено се губят между 50 и 100 косъма на ден, но ако косата изтънява или пада на кичури, това може да е знак за проблем.

Генетична предразположеност

Наследственият косопад е косопад, причинен от генетични фактори или хормонален дисбаланс, който засяга андрогенните хормони (обикновено тестостерон). По-често засяга мъжете. При мъжете косата започва да изтънява в горната част на главата и образува отстъпваща линия под формата на буквата "М", като в крайна сметка може да се стигне до пълно оплешивяване. При жените косата изтънява навсякъде, без да се образува отстъпваща линия.

Възраст

С напредването на възрастта косата естествено започва да изтънява и растежът ѝ се забавя. Свързаният с възрастта косопад се различава от косопада, причинен от повишаване на андрогените, тъй като хормоните не му влияят. При стареенето космените фоликули в крайна сметка спират да растат.

Посивяването променя и структурата на косата, тъй като тя губи пигмента, който ѝ придава цвят. Свързаният с възрастта косопад е неизбежен, но ако го забележите в началните му стадии, лечение с миноксидил може да помогне да възстановите косата си.

Алопеция ареата

Алопеция ареата е състояние, при което имунната система атакува здравите космени фоликули и това води до опадане на косата. При някои хора с алопеция косата може да израсне по естествен път без лечение. При по-тежките случаи може да се наложи лечение или да се стигне до траен косопад.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik