МС предлага проф. д-р Венцислав Мутафчийски за орден "За военна заслуга” I степен, с мечове

Предложението е до президента Румен Радев, както и

04.09.2024 | 15:05 Редактор:
Проф. Мутафчийски е пръв във въвеждането на революционни техники.
Проф. Мутафчийски е пръв във въвеждането на революционни техники.

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за награждаване на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с орден "За военна заслуга” I степен, с мечове.

Предложението на правителството е във връзка с проявените от него изключително големи заслуги към Република България в развитието на науката и практиката в сферата на военната медицина и здравеопазването.

Проф. Мутафчийски е пръв във въвеждането на революционни техники, равнявайки се по най-иновативното медицинско знание и практика в света, затвърждавайки лидерските позиции на Военномедицинска академия като високотехнологична болница, мощен диагностично-лечебен и учебно-научен комплекс в системата на българското здравеопазване - военно и цивилно, прилагайки световните постижения в медицинската наука. Проф. Мутафчийски е сред доайените в българската хирургия.

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за проф. Любомир Стойков

С друго свое решение МС предлага на Президента па Република България да издаде указ за награждаването на проф. д.н. Любомир Димчев Стойков с орден "Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Проф. д.н. Любомир Стойков е изтъкнат български културолог, журналист и университетски преподавател. Професор в УНСС, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Националната художествена академия.

Магистър е по журналистика на Софийския държавен университет. От 1981 г. е асистент в Софийския университет - Факултет по журналистика. Защитава първата си дисертация през 1988 г. От 1996 г. с доцент по фирмена култура и комуникация в УНСС. През 2007 г. е избран за професор но култура, масмедии и връзки с обществеността в УНCC и ВАК, а през 2015 г. му е присъдена научната степен „доктор на науките“ за дисертация на тема „Модата като култура и комуникация“, защитена в УНСС.

Проф. Любомир Стойков е създател на телевизионната модна журналистика в България. Автор е на десетки документални филми и кореспонденции за модата и стила от целия свят.