Как правилно да направим двойно почистване на кожата си?

То предотвратява запушването на порите

04.09.2024 | 11:36 Редактор:
Рутината изглежда различно за всяка кожа.
Рутината изглежда различно за всяка кожа.

Грижата за кожата е важна както за визията, така и за здравето. Ако не почиствате добре, ще запушите порите си и кожата ви ще стане неравна, мръсна и пълна с излишно масло. Двойното почистване, особено в края на деня, помага за смекчаване на тези често срещани проблеми. 

Двойното почистване върши по-задълбочена работа при премахването на примеси като излишък от себум, грим, слънцезащитен крем, мръсотия и замърсяване, отколкото еднократно почистване. Това дълбоко почистване предотвратява запушването на порите и появата на пъпки, подобрява усвояването на продуктите за грижа за кожата и помага за поддържане на здравето на кожата в дългосрочен план.

Вземете маслен почистващ продукт или мицеларна вода

Традиционно първата стъпка в двойното почистване е класическото измиване с продукт на маслена основа. Той е ефективен за разграждане и премахването на грим, слънцезащитни продукти и други примеси на маслена основа, които могат да бъдат трудни за отстраняване само с вода или обикновени почистващи препарати. Но не е задължително тази стъпка да се изпълнява с маслен продукт, особено ако кожата ви реагира зле. Може да използавте мицеларна вода, мляко, балсам или масло, за да премахнете мазнините в кожата.

Масажирайте и измийте

Сега прекарайте поне 30 секунди в масажиране на почистващия продукт в кожата. Ако използвате масло, масажирайте го върху суха кожа. Това гарантира цялостното отстраняване на грима, слънцезащитния крем и замърсяванията, като дава на почистващите препарати достатъчно време, за да работят ефективно. Обърнете допълнително внимание на зоните, където гримът има тенденцията да се натрупва, като около очите, носа и линията на косата. След това използвайте хладка вода - тя разтваря и премахва мръсотията без да оголва кожата като горещата - за да изплакнете преди второто си почистване. 

Второ почистване

За второто си почистване посегнете към нежен почистващ препарат на водна основа. Вероятно вече имате любимец, независимо дали е гел, пяна или крем за почистване. Масажирайте го върху влажна кожа с кръгови движения. Това е моментът и за грижа за себе си, така че му се насладете. След това внимателно подсушете лицето си с чиста и мека кърпа. Избягвайте да търкате кожата си, тъй като това може да причини дразнене. 

В зависимост от вашия тип кожа, текстура, рутинен грим и среда, двойното почистване ще изглежда различно. Така че, докато може да видите създатели в Tiktok да рекламират продуктите, които използват за рутинното си почистване, напомнете си, че те нямат същата кожа като вас. Винаги си струва да посетите дерматолог и/или естетик няколко пъти в годината - експертите ще могат да анализират кожата ви и да ви помогнат да намерите подходящи продукти.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels