Защо се появяват белите коси?

Има фактори освен старостта, които влияят

03.09.2024 | 22:52 Редактор:
Гените играят основна роля в процеса на побеляване на косата.
Гените играят основна роля в процеса на побеляване на косата.

Косата побелява с възрастта, но има и фактори като стрес, здравословно състояние и начин на живот и генетика, които също влияят.

Меланинът е пигментът, който придава цвят на косата, кожата и очите ни. Той се произвежда от клетки, наречени меланоцити, които се намират в космените фоликули. 

С напредването на възрастта, производството на меланин в космените фоликули постепенно намалява. Това води до намаляване на пигментацията на косъма и появата на сиви и бели коси. Когато производството на меланин спре напълно, косата става бяла.

Гените играят основна роля в процеса на побеляване на косата. Ако вашите родители са започнали да побеляват рано, вероятно и вие ще забележите побелели коси в по-млада възраст. Гените определят не само кога ще започне процесът на побеляване, но и колко бързо ще напредне.

Стресът често се посочва като една от причините за преждевременно побеляване на косата. Макар и не всички аспекти на това твърдение да са напълно доказани, има научни изследвания, които показват, че продължителният стрес може да ускори процеса. Една от възможните причини е, че стресът може да активира определени хормони, които увреждат меланоцитите в космените фоликули, като по този начин води до загуба на пигментация.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels