Музиката може да ни помогне да учим и да преобрази стари спомени

Тя оказва влияние върху нашата памет

03.09.2024 | 21:17 Редактор:
Музиката може да промени и емоциите ни.
Музиката може да промени и емоциите ни.

Според ново проучване музиката може да ни помогне в ученето. Междувременно, друга музика може да повлияе на емоциите ни и да преобрази стари спомени, става ясно от друга статия, публикувана в PLOS One и Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience (CABN).

В проучването са участвали 44 студенти от Джорджия, които са слушали филмови саундтраци, докато си припомнят труден спомен. Проучването не е клинично, така че тези участници не са били идентифицирани като хора, страдащи от разстройства на настроението.

Оказало се е, участниците са включили нови емоции в спомените си, които съответстват на настроението на музиката, и ефектът е бил траен. Ден по-късно, когато участниците си припомнили същите спомени - но без музикален съпровод - емоционалният им тон все още съответствал на тона на музиката, пусната предишния ден.

48-те участници във второто изследване са били помолени да запомнят поредици от абстрактни форми, докато слушат различни видове музика. Учените изсвирили музикално произведение по традиционен или познат модел на тон, ритъм и мелодия. След това те изсвирили абсолютно същия набор от ноти, но без ред, придавайки на произведението атонална структура.

Когато слушали позната, предсказуема музика, участниците научавали и запомняли по-бързо последователността от форми, тъй като мозъкът им създавал структурирана рамка или скеле за новата информация. В същото време музиката, която е позната, но в разбъркан ред, е затруднила участниците в запомнянето.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels