Изоставане в растежа на детето - какви са причините?

Не се дължи непременно на заболяване

03.09.2024 | 14:46 Редактор:
Някои деца остават ниски заради височината на родителите си.
Някои деца остават ниски заради височината на родителите си.

Ниският ръст при децата може да се дължи на малабсорбция и малнутриция, на ендокринни заболявания, генетични и хромозомни заболявания, хронични заболявания, костни дисплазии  и психосоциален нанизъм. Невинаги ниският ръст се дължи на заболяване, именно затова се говори и за нормален нисък ръст.

Конституционално нисък ръст се характеризира с изоставяне на ръста, костната възраст и пубертета с около 2 години спрямо връстниците. При него липсват други отклонения от развитието, както и диспропорционалност. Във фамилната анамнеза обикновено някой от родителите е имал изоставане в детството. Достига се нормален краен ръст, като растежът е 1-2 години след децата на същата възраст. 

Фамилен нисък ръст - ръстът на децата зависи от ръста на родителите. Това се дължи на унаследяването на гени, определящи растежа. Не се касае за заболяване и растежната скорост е нормална. Костната възраст съвпада с календарната, а пубертетното развитие е нормално по време и протичане.

При интраутеринно изоставане в растежа има нисък ръст най-често още при раждането. Свързва се с множество заболявания, като се наблюдават различни дисморфични признаци, които насочват към определени синдроми.

Растежният хормон се синтезира в соматотропните клетки на хипофизата и се регулира от хормоните на хипоталамуса – растежен рийлизинг хормон (РХ-РХ) и соматостатин (СС). Осъществява своето действие чрез медиатора инсулиноподобен растежен фактор -1 (соматомедин). Нивата на сометомедин и свързващите го протеини са от голямо значение за определяне формите на хипофизарен нанизъм.

Дефицитът на растежен хормон при кърмачета и деца води до забавен растеж. Основният признак е ниският ръст, който е пропорционален с характерни черти – кукленско лице с микрогнатия (по-малка долна челюст), къса шия, натрупване на подкожна мастна тъкан по корема и гърдите. 

Други симптоми при деца и кърмачета:

  • Нарушен растеж на косата и ноктите;
  • Забавено развитие на зъбите;
  • Забавен пубертет;
  • Ниски нива на кръвната захар (хипогликемия).

Лечението на дефицит на растежен хормон както при деца, така и при възрастни включва прилагане на рекомбинантен човешки хормон на растежа, който се поставя подкожно. Лечението със синтетичен растежен хормон е дългосрочно, често продължава няколко години. 

Четете повече в Puls.bg

Снимка: Pixabay