Откриха значително количество пластмасови частици в човешкия мозък

Все още не е ясно какви вреди нанасят те

02.09.2024 | 23:02 Редактор:
Предишни проучвания са открили микропластмаса и в сърцето.
Предишни проучвания са открили микропластмаса и в сърцето.

Изследване показва, че проби от човешки мозък, проучени в началото на 2024 г., съдържат повече малки парченца пластмаса, отколкото пробите, събрани осем години по-рано.

Концентрациите на пластмаса, открити в мозъчната тъкан на хора на средна възраст 45-50 години, били 4800 микрограма на грам, или 0,5% от мозъчното тегло, се посочва в публикация. В сравнение с мозъчните проби от 2016 г. това е с около 50% повече.

Увеличението обаче показва само експозицията и не дава информация за увреждането на мозъка. Необходими са по-нататъшни изследвания, за да се разбере как частиците могат да взаимодействат с клетките и дали това има токсикологични последици.

Мозъчните проби са съдържали от 7 до 30 пъти повече малки парченца пластмаса в сравнение с пробите от бъбреците и черния дроб.

Предишни проучвания са открили микропластмаса и в сърцето, големите кръвоносни съдове, белите дробове, черния дроб, тестисите, стомашно-чревния тракт и плацентата. 

Според експертите обаче не бива да се всява паника сред хората, защото науката в тази област все още се развива. 
Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
ELENA90
преди 16 минути
В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет. Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@ gmail.com Сигнализирай за неуместен коментар