Какво ядат столетниците, за да живеят дълго?

Избягването на стреса е широко практикувана психология

02.09.2024 | 09:08 Редактор: Беатрис Младжова
Обилната закуска е сред навиците на столетниците.
Обилната закуска е сред навиците на столетниците.

В най-различни места по света можем да срещнем столетници, но на някои места те са повече от други. Това е една от причините за създаването на определението "Синя зона". 

Дан Бютнер е основателят на концепцията за сини зони, които определят местата, където са концентрирани групи от столетници. Тези области се срещат по целия свят, на почти всеки континент. Някои по-известни местоположения включват райони като Окинава в Япония, Икария в Гърция, Сардиния в Италия и Лома Линда в САЩ. 

Избягването на стреса в ежедневието е една философия, която много столетници практикуват. Те се фокусират върху своя живот и този на хората, които обичат, вместо върху проблеми извън техния контрол. По подобен начин жителите на Сините зони са склонни да намират радост в ежедневието. 

Поддържането на положително мислене, както и спортуването, силното чувство за общност и избягването на тютюнопушенето са други ключови фактори за подобряване на дълголетието.

Но това, което може да очарова хората най-много за тези дълголетници, са храните, които ядат и навиците, които имат около храненето. Някои хранителни навици, наблюдавани при столетниците, включват обилна закуска, ядене предимно на растителни храни, избягване на диети за отслабване, ограничаване на алкохола и запазване на сладкишите за празненствата и специалните поводи.

Бобови растения

Една от най-предпочитаните храни сред столетниците са бобовите растения, които са богати на фибри и осигуряват протеини на растителна основа. Смята се, че богатите на фибри храни помагат за контролиране на холестерола и кръвната захар, както и намаляват риска от хронични заболявания като рак и проблеми със сърцето. Бобовите растения включват боб, грах и леща. Така че, независимо дали обикновено посягате към нахут, черен боб, червена леща, грах или друго – всички те ще помогнат за насърчаване на дълголетието.

Зехтин

Друга често срещана съставка, която може да намерите в кухнята на хората, живеещи до 100 или повече години, е зехтинът. Той е с високо съдържание на здравословни ненаситени мазнини, които поддържат оптимални нива на холестерол. Също така е богат на микроелементи като растителни съединения, витамини Е и К, които служат като антиоксиданти за намаляване на възпалението в цялото тяло. Междувременно намалява рискът от хронични заболявания.

Ядки и семена

Ядките, които са пълни с витамини, минерали и ненаситени мазнини, също са основни продукти в диетите на столетниците. Ядките са свързани с намален риск от сърдечни заболявания и възпаления, вероятно поради богатото им съдържание на антиоксиданти. Като се има предвид, че семената имат подобен хранителен състав като ядките, те също осигуряват подобни ползи за дълголетие.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels