Седем храни против холестеролни плаки по съдовете

Лененото семе допринася за по-добро сърдечносъдово здраве и по-нисък риск от инфаркт и инсулт

31.08.2024 | 15:43 Редактор: Вяра Димова
Лененото семе е полезно за здравето ни.
Лененото семе е полезно за здравето ни.

Една от главните причини за сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти са запушванията и стесненията на кръвоносните съдове. Високият холестерол се натрупва под формата на плаки по съдовете, като предизвиква стеснения и запушвания. Освен това е и причина за втвърдяване на стените на кръвоносните съдове, което допълнително затруднява нормалното кръвообращение и е причина за поява на високо кръвно налягане.

С помощта на някои храни можете да намалите образуването на холестеролни плаки по съдовете и да понижите риска от сърдечносъдови заболявания и запушвания на съдовете.

Кои са храните, които да консумирате против холестеролни плаки по съдовете?

Ленено семе 

Лененото семе е много богато на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Тази комбинация от хранителни вещества в лененото семе понижава холестерола, прави стените на съдовете по-еластични, ограничава образуването на плаки по тях. Това допринася за по-добро сърдечносъдово здраве и по-нисък риск от инфаркт и инсулт.

Спирулина 

Спирулината е вид водорасло, което е много богато на полезни протеини, антиоксиданти и фитохимикали. Всички те вкупом противодействат на високия холестерол и предотвратяват натрупването му по стените на кръвоносните съдове. Спирулината е чудесна храна против холестеролни плаки.

Джинджифил 

Джинджифилът има цялостно противовъзпалително действие. Тази храна е богата на фибри и антиоксиданти, които потискат холестерола и намаляват образуването на плаки по съдовете. В джинджифила се съдържа и активното вещество куркумин, характерно за куркумата, тъй като са от едно семейство. Този мощен антиоксидант намалява холестеролните плаки и подобрява сърдечносъдовото здраве.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay