fallback

Как пробиотикът помага да подобрим ежедневието си?

30.08.2024 | 16:29 Автор: Деси Николова

През последните години пробиотиците, често наричани "добри"  бактерии, привлякоха вниманието като ключови играчи в поддържането на цялостното ни здраве. Тези живи микроорганизми не само подобряват храносмилането, но също така имат важна роля за имунната система и дори настроението. В тази статия специалистите от онлайн аптека Ведра Фармаси ще разкажат как пробиотиците могат да допринесат за по-доброто ни ежедневие, като балансират нашия микробиом.

1. Подобряват храносмилането

Една от най-известните ползи на пробиотиците е способността им да подпомагат храносмилането. В човешкия стомашно-чревен тракт живеят милиарди бактерии, които формират така наречения микробиом. Този микробиом играе съществена роля в разграждането на храната и усвояването на хранителните вещества. Когато балансът между полезните и вредните бактерии в микробиома се наруши, може да се появят различни храносмилателни проблеми като подуване, газове, диария или запек.

Пробиотиците помагат за възстановяването на този баланс, като увеличават броя на полезните бактерии и потискат растежа на патогенните микроорганизми. Те също така подпомагат синтеза на някои ензими, които улесняват разграждането на сложни въглехидрати и лактоза, като така облекчават симптомите на алергии и непоносимост към определени храни.

2. Подпомагат имунитета

Здравето на нашия микробиом има директно въздействие върху имунната система. Около 70% от имунните клетки се намират в стомашно-чревния тракт, което прави микробиома ключов играч в защитата на организма от инфекции и заболявания. Пробиотиците стимулират производството на антитела и активират определени имунни клетки, които помагат в борбата срещу патогени.

Освен това, те могат да поддържат здравето на чревната бариера, която предотвратява навлизането на вредни вещества в кръвта. По този начин пробиотиците играят важна роля в предотвратяването на хронични възпалителни състояния и намаляване на риска от автоимунни заболявания.

3. Влияят на настроението и психичното здраве

Малко известно е, че здравето на червата е тясно свързано с психичното здраве. Червата и мозъкът комуникират помежду си чрез така наречената "ос черва-мозък", която включва нервната система, хормоните и имунните клетки. Пробиотиците имат способността да влияят на тази комуникация и да регулират производството на невротрансмитери като серотонин, който е известен като "хормонът на щастието".

Проучвания показват, че пробиотиците могат да намалят симптомите на депресия и тревожност, като подобрят микробиома и, съответно, общото психично състояние. Включването на пробиотици в хранителния режим може да доведе до по-добро настроение, по-малко стрес и по-стабилна емоционална реакция на ежедневните предизвикателства.

Пробиотиците са не само добавки, влияещи на храносмилането, но и добър помощник за поддържане на цялостното здраве. Те играят ключова роля в поддържането на бактериално разнообразие и балансиран микробиома, което от своя страна може да подпомогне храносмилането, подсили имунната система и дори да повлияе положително на настроението и психичното здраве. Включването на пробиотици в ежедневието може да бъде проста и ефективна стъпка към по-добро физическо и емоционално благополучие.

Изберете своята пробиотична добавка на Vedrashop.bg.

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback