Слънцезащита на устните - не забравяйте да я нанасяте

Те са една от най-деликатните части на лицето

30.08.2024 | 13:20 Редактор: Беатрис Младжова
Слънцезащитата за устни запазва хидратацията на кожата.
Слънцезащитата за устни запазва хидратацията на кожата.

Хората обикновено слагат слънцезащита главно на тялото и лицето. Но често пренебрегваме една важна област, която също е подложена на вредното въздействие на ултравиолетовите (UV) лъчи – устните. Устните са една от най-деликатните и чувствителни части на лицето ни и те изискват специална грижа и защита, за да се предотвратят увреждания и други здравословни проблеми.

Кожата на устните е различна от тази на останалата част на тялото. Тя е много по-тънка и съдържа по-малко меланин – пигментът, който осигурява естествена защита срещу UV лъчите. Това прави устните много по-уязвими към увреждания от слънцето, включително слънчеви изгаряния и фотоостаряване. Освен това, устните нямат мастни жлези, което означава, че те не могат да се овлажняват сами, като така стават по-лесно податливи на напукване и изсушаване.

Незащитеното излагане на слънце може да доведе до сериозни увреждания на устните. Един от най-често срещаните проблеми е слънчевото изгаряне. Това може да причини болка, подуване, зачервяване и дори лющене на кожата на устните. При продължително и често излагане на слънце без защита, устните могат да развият хронични проблеми, като актиничен хейлит – състояние, което представлява предраково увреждане и може да доведе до развитие на рак на кожата.

Използването на слънцезащитен продукт за устни не само предпазва от слънчеви изгаряния, но и помага да се запази хидратацията и здравето на кожата. Продукти със слънцезащитен фактор (SPF) създават бариера срещу UV лъчите, като намаляват риска от увреждане на кожата и поддържат устните меки и гладки.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels