fallback

Швейцарският град Базел ще домакинства "Евровизия 2025"

Победата на изпълнителя Немо даде право на държавата да посрещне песенния конкурс

30.08.2024 | 12:58 Автор: Беатрис Младжова

Швейцарският град Базел е избраният да посрещне 69-ото издание на "Евровизия" през 2025 г., след като беше избран пред Женева, предаде АФП.

Победата на швейцарския певец Немо през 2024 г. даде правото на Швейцария да бъде домакин на следващото издание на кичозния годишен спектакъл на 17 май.

Базел, който лежи на река Рейн или на границата с Франция и Германия, получи разрешение от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ).

"ЕСРТ е развълнуван, че Базел беше избран за град домакин на "Конкурса за песен на "Евровизия 2025". Конкурсът се ражда в Швейцария в Лугано през 1956 г. и е чудесно, че го връщаме отново в родното му място почти 70 години по-късно", заяви изпълнителният ръководител на "Евровизия" Мартин Остердал.

Конкурсът поставя градовете домакини в светлината на прожекторите. 163 млн. души по света са гледали тазгодишното издание в Малмьо, Швеция, където Немо спечели с изключително личната песен The Code.

Провеждането на конкурса също повишава хотелиерските и туристическите индустрии, тъй като се стичат почитатели на "Евровизия", артисти и делегации на държави. Състезанието ще се проведе в St.Jakobshalle в квартал Мюнхенщайн в покрайнините на Базел.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback