Опасно ли е за бременните жени да влизат в морето?

Температурата на водата е един от основните фактори, които могат да влияят на здравето на плода

30.08.2024 | 12:53 Редактор: Толя Стоянова
Преди да се планира почивка на море, с или без плуване, е добре да има съгласуване с проследяващия бременността акушер-гинеколог.
Преди да се планира почивка на море, с или без плуване, е добре да има съгласуване с проследяващия бременността акушер-гинеколог.

Плуването е една от най-препоръчителните форми на физическа активност при бременност. Според проучвания то е отличен начин за поддържане на физическа форма, тъй като не натоварва прекомерно ставите и мускулите. Водата поддържа тялото, намалявайки натиска върху ставите и гръбнака, което може да помогне за облекчаване на болки в гърба и други дискомфорти, често срещани при бременност.

Температурата на водата е един от основните фактори, които могат да влияят на безопасността на бременната жена. Прекалено студената вода може да предизвика стрес за тялото и да доведе до свиване на кръвоносните съдове, което може да намали притока на кръв към плода. От друга страна, много топлата вода също може да бъде рискована, тъй като може да доведе до прегряване, което е опасно за развитието на бебето. Затова се препоръчва бременните жени да избягват горещи басейни и спа процедури с висока температура.

Важно е бременните жени да избягват води, които може да са замърсени или не са проверени за безопасност. Замърсената вода може да съдържа вредни бактерии и химикали, които могат да доведат до инфекции или други здравословни проблеми. Затова е препоръчително да се избягват естествени водоеми, където качеството на водата не е гарантирано.

Преди да се планира почивка на море, с или без плуване, е добре да има съгласуване с проследяващия бременността акушер-гинеколог, особено ако има риск от усложнения или специфични здравословни проблеми.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels