fallback

Червените чушки лекуват високо кръвно и подобряват настроението

Полезни са за сърчето

29.08.2024 | 15:49 Автор: Толя Стоянова

Чушките са истинско хранително съкровище, особено през горещите летни дни, когато организмът ни се нуждае от допълнителна хидратация и защита. Съставен от над 90% вода този свеж и сочен зеленчук е перфектен за поддържане на водния баланс в тялото, когато температурите се покачват и рискът от дехидратация нараства.

Хидратацията е основен фактор за здравето през лятото, а консумацията на храни с високо съдържание на вода, като пресния пипер, може да помогне да се поддържа нормалната телесна температура и да се предотвратят неприятни симптоми като главоболие и умора. Освен с високото си водно съдържание, пресният пипер се отличава и с богатство от мощни антиоксиданти като витамин С, каротеноиди и флавоноиди. Тези вещества играят ключова роля в защитата на клетките от увреждания, причинени от свободните радикали, които се образуват под въздействието на силното слънчево излъчване. Оксидативният стрес, предизвикан от тези радикали е свързан с редица хронични заболявания.

Пресният пипер има и значителен принос за здравето на сърцето. Калият, който е в изобилие в този зеленчук е важен за поддържане на нормално кръвно налягане и за намаляване на риска от хипертония. Калият работи като антагонист на натрия, който често води до задържане на течности и повишено кръвно налягане, което е често срещано през лятото, когато тялото губи електролити чрез потта. Освен това, пресният пипер е нискокалоричен, което го прави идеален за хора, които се стремят да поддържат или намалят теглото си.

Консумацията на пресен пипер може също така да подобри настроението, благодарение на съдържащия се в него капсаицин – съединение, което стимулира освобождаването на ендорфини и допамин, познати като хормони на щастието. Това е особено полезно в горещите летни дни, когато стресът и умората могат да се усилят.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback