Червените чушки лекуват високо кръвно и подобряват настроението

Полезни са за сърчето

29.08.2024 | 15:49 Редактор: Толя Стоянова
Пресният пипер има значителен принос за здравето на сърцето.
Пресният пипер има значителен принос за здравето на сърцето.

Чушките са истинско хранително съкровище, особено през горещите летни дни, когато организмът ни се нуждае от допълнителна хидратация и защита. Съставен от над 90% вода този свеж и сочен зеленчук е перфектен за поддържане на водния баланс в тялото, когато температурите се покачват и рискът от дехидратация нараства.

Хидратацията е основен фактор за здравето през лятото, а консумацията на храни с високо съдържание на вода, като пресния пипер, може да помогне да се поддържа нормалната телесна температура и да се предотвратят неприятни симптоми като главоболие и умора. Освен с високото си водно съдържание, пресният пипер се отличава и с богатство от мощни антиоксиданти като витамин С, каротеноиди и флавоноиди. Тези вещества играят ключова роля в защитата на клетките от увреждания, причинени от свободните радикали, които се образуват под въздействието на силното слънчево излъчване. Оксидативният стрес, предизвикан от тези радикали е свързан с редица хронични заболявания.

Пресният пипер има и значителен принос за здравето на сърцето. Калият, който е в изобилие в този зеленчук е важен за поддържане на нормално кръвно налягане и за намаляване на риска от хипертония. Калият работи като антагонист на натрия, който често води до задържане на течности и повишено кръвно налягане, което е често срещано през лятото, когато тялото губи електролити чрез потта. Освен това, пресният пипер е нискокалоричен, което го прави идеален за хора, които се стремят да поддържат или намалят теглото си.

Консумацията на пресен пипер може също така да подобри настроението, благодарение на съдържащия се в него капсаицин – съединение, което стимулира освобождаването на ендорфини и допамин, познати като хормони на щастието. Това е особено полезно в горещите летни дни, когато стресът и умората могат да се усилят.

Автор: Маринела Георгиева, специалност "Акушерка"

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels