fallback

Суперхрани с високо съдържание на желязо

Без достатъчно количество от минерала, можем да изпитаме умора и слабост

29.08.2024 | 16:28 Автор: Беатрис Младжова

Организмът ни бързо ще забележи липсата на храни със съдържание на желязо. То е основен минерал – повишава енергийните ни нива, изостря концентрацията ни и помага за циркулацията на кислород в телата.

Желязото е ключов компонент на хемоглобина – протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до всяка клетка в тялото. Без достатъчно количество от минерала, можем да изпитаме умора, слабост и затруднено концентриране. 

Варива

Боб – вълшебната храна, когато говорим за желязо. Колкото повече ядете, толкова повече се повишават нивата на минерала в организма. Също така може да добавите леща към менюто си, тъй като тя също предоставя изобилие от хранителни ползи. Тя осигурява приблизително 36% от дневната стойност от желязо, което я прави едновременно ефективен и вкусен начин да си гарантирате приема на минерала.

Черен шоколад

Вярвате или не, черният шоколад предлага повече от обикновеното засищане за сладко. Видовете със 70% или повече какао са питателен десерт, който осигурява антиоксиданти и 19% от дневните нужди на тялото от желязо.

Киноа

Киноата е една от най-универсалните зърнени култури, която е не само богата на протеини, но и на желязо. 185 грама сготвена киноа съдържа 15% от препоръчителното дневно количество желязо, което означава, че колкото повече я включвате в любимите си ястия, толкова по-висок е приемът на полезния минерал.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback