fallback

Учени създадоха пластмаса, която се самоунищожава след изхвърляне

Новият продукт се разгражда в рамките на един месец

29.08.2024 | 14:33 Автор: Беатрис Младжова

Нов вид "жива пластмаса" изобретиха учени. Тя се самоунищожава, когато материалът започне да ерозира, съобщи Science alert. Новият продукт се разгражда в рамките на един месец в сравнение с по-традиционните версии, на които отнема 55 дни да се разложат при същите условия.

Надеждната технология беше вдъхновена от силата на протеините, които дъвчат пластмаса. Те се произвеждат естествено от вид бактерия, открита през 2016 г. в съоръжение за рециклиране в Япония.

В последвалите години учените са открили няколко други вида бактерии, които са еволюирали ензими да ядат пластмаса и тези естествени протеини са вдъхновили синтетични версии, които са още по-гладни за нашите отпадъци. Изследователи от Китайската академия на науките (КАН), под ръководството на синтетичния биолог Ченуанг Танг, вече са открили как да изпекат бактериални спори, които отделят тези ензими в самата структура на пластмасата от поликапролактон (PCL).

По този начин, когато пластмасата започне да се разгражда, тези новоосвободени ензими могат да довършат задачата, предаде БГНЕС. През последните около две десетилетия производството на пластмаса се е удвоило, но в същото време става твърде ясно колко голям проблем представляват пластмасовите продукти за околната среда.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Любопитно
fallback