fallback

Най-устойчивите на космическите условия култури

Руски изследователи правят опит със семена в Космоса

29.08.2024 | 09:38 Автор: Беатрис Младжова

Руски изследователи, които неотдавна са получили обратно семена, летели в Космоса, доказаха, че от всички основни култури пшеницата е най-устойчива на космическите условия.

Кирил Голохваст, директор на Сибирския федерален научен център по агробиотехнологии на Руската академия на науките споделя пред журналисти, че преди близо две години проби от някои от най-популярните днешни култури, включително грах, рапица, нахут и модерната соя, са били доставени на Международната космическа станция.

Целта на експеримента е била да се провери доколко избраните от учените култури издържат на условията на дълъг космически полет и какъв процент от семената ще успеят да поникнат при завръщането си на Земята.

Семената на пшеницата показват най-силна устойчивост

Дори най-"взискателните" сортове са показали степен на покълване от поне 80%, а за някои тази цифра е била 100%. Никоя друга култура не е демонстрирала същата устойчивост след 1,5 години в Космоса.

Само рапицата, която намира приложение в кулинарията, козметологията, фармакологията и дори при производството на гориво, се доближава близо до тези показатели.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: Pexels  

fallback
Още от Любопитно
fallback