fallback

Полезните свойства на пчелния прашец

Подсилва имунната система

29.08.2024 | 08:44 Автор: Беатрис Младжова

В пчелния прашец се съдържат множество хранителни вещества. Събиран от пчелите и състоящ се от микроскопични частици от цветен прашец, нектар, ензими, мед и пчелна слюнка, този естествен продукт е високо ценен заради своите многобройни здравословни ползи. Пчелният прашец съдържа над 250 биологично активни съединения, включително белтъчини, аминокиселини, витамини, минерали, антиоксиданти и ензими, които го правят истински еликсир за здравето.

Богат източник на хранителни вещества

Пчелният прашец е изключително богат на белтъчини – около 30% от състава му. Това го прави отличен източник на аминокиселини, включително всички девет основни аминокиселини, които тялото не може да синтезира самостоятелно. Освен това, прашецът съдържа значителни количества витамини от група В (като В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина), както и витамин С, витамин Е и провитамин А (бета-каротин). Тези витамини играят ключова роля в поддържането на енергийния метаболизъм, нервната система и имунната функция.

Подсилване на имунната система

Една от най-значимите ползи от пчелния прашец е неговото действие да укрепва имунната система. Прашецът съдържа широк спектър от антиоксиданти, включително флавоноиди, каротеноиди и фитонутриенти, които защитават клетките от уврежданията, причинени от свободните радикали. Тези съединения също така имат противовъзпалителни и антибактериални свойства, които подпомагат защитата на организма срещу инфекции и заболявания.

Подобряване на храносмилането

Пчелният прашец съдържа ензими, които подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Редовната консумация на прашец може да помогне за подобряване на чревната флора, което е от съществено значение за здравето на храносмилателната система. Също така, прашецът може да помогне за облекчаване на симптомите на храносмилателни разстройства като запек, подуване на корема и дисбактериоза.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback