Животът в шумен район увеличава риска от инфаркт

Стресът е рисков фактор за здравето на сърцето

28.08.2024 | 10:15 Редактор: Беатрис Младжова
Строителството на жилищни сгради, шумът от коли и от тълпи от хора могат да влияят.
Строителството на жилищни сгради, шумът от коли и от тълпи от хора могат да влияят.

Шумът в средата, в която живеем, може да е определящ за нашето здраве, съобщи ЮПИ, позовавайки се на две нови изследвания. 

Едното проучване показва, че хората на възраст под 50 години са по-предразположени към инфаркт, ако живеят в шумен район, а друго проучване сочи, че влиянието на шума може да влоши здравословното състояние на тези, които вече са преживели инфаркт.

Строителството на жилищни сгради, шумът от коли и от тълпи от хора - всичко това може да бъде хроничен източник на стрес за жителите на градовете, а стресът е известен рисков фактор за здравето на сърцето.

За да установят влиянието на шума в жилищните квартали върху здравето на сърдечносъдовата система, лекари от Бремен, Германия, оценяват нивата на звуковите вълни в жилищен квартал. В него живеят 430 души, а участниците в изследването са на възраст 50 години или по-млади. Всички те са били приети в болница заради сърдечен удар, предаде БТА.

Второто проучване, ръководено от учения от Университета в Бургундия, Франция Мариан Зелер, се фокусира върху резултатите на хора, преживели вече сърдечен удар. Нейният екип проучва данните от едногодишното проследяване на здравето на 864 французи. Изследователите са проследили сърдечносъдови събития, продължили поне 28 дни, включително сърдечна смърт, повторна хоспитализация поради сърдечна недостатъчност, инсулт или стенокардия (болки в гърдите), необходимост от спешни процедури като ангиопластика или стентове.

Учените измерват и нивото на децибелите на домашния адрес на всеки пациент. Средното ниво е 56 децибела за период от 24 часа. Френският екип съобщава, че шансовете на тези, които вече са имали инфаркт, да получат отново някаква форма на сърдечносъдов инцидент, нарастват с 25% при всяко повишаване на нивата на шума през нощта с 10 децибела.

Снимка: Pexels