През какви промени преминава жената след раждането

Процесите продължават 42 дни

28.08.2024 | 08:51 Редактор: Беатрис Младжова
Препоръчват се по-чести контролни прегледи.
Препоръчват се по-чести контролни прегледи.

Периодът след раждането е различен за всяка жена. Той се означава с думата пуерпериум и обхваща времето от момента на раждането на плацентата до възвръщането на анатомията и физиологията на женския организъм до състояние близко с това преди бременността и раждането. В литературата тези процеси се разглеждат с продължителност от 42 дни. Едновременно с процесите на възстановяване протичат и промени на развитие, които засягат най-вече млечните жлези (чрез кърменето) и психиката на жената (проявата и изграждането майчиния инстинкт и майчиното чувство).

За да може да бъде направена оценка правилно ли са протекли, както обратното развитие на половите органи, така и екстрагениталните промени през пуерпериума, се препоръчва първото посещение за контролен преглед при акушер-гинеколог да е между 6-8 седмица след раждането.

Възможни са определени усложнения

Външните полови органи след вагинално раждане често имат повърхностни разкъсвания, охлузвания, кръвонасядания и общ оток на тъканите. При липса на патологични увреждания тези наранявания заздравяват и изчезват в рамките на 1-2 седмици. При необходимост и по преценка на водещия раждането акушер-гинеколог може да се извърши възстановяване на дефект чрез поставяне на шев.

В първия ден след раждането fundus uteri (т. нар. "дъно на матката", най-високата ѝ част) обикновено се намира на нивото на пъпа. На 5-тия ден трябва да е на около 10 см разстояние от симфизата (лонната кост), а на 10-тия ден да се е "прибрала" на нивото ѝ. Ежедневният преглед по време на визитация с натиск върху матката с длан и определянето на нивото ѝ, докато още сте в болницата, цели именно проследяването на тези процеси. Важно е да се отбележи, че състоянието на тазовите резервоари играе ключова роля за скоростта на описаните изменения – при празен пикочен мехур и ректум обратните процеси са по-интензивни. 

Непосредствено след раждането цялата кухина на матката се превръща в повърхностна рана. На 10-ия ден вътрешна повърхност е изчистена и покрита с нов епител. След 4-6 седмици ендометриумът е напълно регенерирал и готов за функция. С условието, че плацентарното място е с големина на длан, неравно и стои с 3-4 мм над останалата повърхност и претърпява по-бавно оздравяване. Разликата между него и останалата част от вътрешността на матката изчезва едва след 3 месеца. 

Четете повече в puls.bg

Автор: д-р Никол Горанова

Снимка: Pexels