fallback

Откриха римски нимфеум при разкопки край Бургас

Свещено място до римските терми

27.08.2024 | 19:44 Автор: Толя Стоянова

Бургаските археолози откриха нимфеум при разкопките на историческия обект Акве Калиде. Проучването на бившите римски терми продължава вече 17 години, а мястото вече е предпочитана дестинация за културно-исторически туризъм. Археологическите ценности, намерени в Акве Калиде, са крепостни стени на древния град Термополис, римски бани от първи век след Христа, както и артефакти от времето на траките.

Нимфеумът е свещено място до римските терми с посвещение от Марк Антоний.

"Това е посвещение на нимфите от Марк Обсеквант от 11-и Клавдиев легион. Той се лекува тук. Банята е тип войнишка", каза ръководителят на археологическите разкопки д-р Димчо Момчилов.

Култът към трите нифми се свързва с минералните и лечебни води

"Те са покровителки на всеки, който иска да бъде излекуван. В отплата излекуваните са поднасяли дарове", добави директорът на ОП "Туризъм" Радовеста Стюърт.

Откритието става възможно, едва след като подпочвената вода от археологическия обект се отдръпва. Нимфеумът датира от края на първи век след Христа. При археологическите разкопки е открит и по-ранен надпис от времето на Нерон - заповед за построяване на термите.

"Тази идея, която имаме от надписа на Нерон, се препотвърди, че това ще бъдат най-ранните римски бани в България", уточни д-р Момчилов.

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича все повече туристи, като най-посещавана е реставрираната баня на най-дълго управлявалия султан на Османската империя.

Според турския пътешественик Евлия Челеби султан Сюлейман се излекувал от подагра именно от лечебната вода на Акве Калиде. В знак на благодарност той построил нова баня на мястото на античните и средновековни терми.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

fallback
Още от Любопитно
fallback