"Музикаутор": Под 30% от обектите имат лиценз за музиката, която използват

Експеримент показва, че никой от 48 изследвани обекти не разполага с такъв

27.08.2024 | 12:55 Редактор: Беатрис Младжова
МУЗИКАУТОР изпрати сигнал до Министерство на културата.
МУЗИКАУТОР изпрати сигнал до Министерство на културата.

Съгласно Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) всички туристически и търговски обекти, които се озвучават с музика, следва да имат надлежен лиценз и да заплащат за нейното ползване. Данните на организацията на автори и композитори МУЗИКАУТОР обаче сочат, че по-малко от 30% от обектите на територията на цялата страна притежават такъв лиценз, в това число хотели, ресторанти, заведения, търговски обекти, фитнес центрове, игрални зали, спортни обекти и т.н. 

По този повод МУЗИКАУТОР организира експеримент, за да провери колко от хотелите и заведенията в радиус от един километър от инспектората на Министерство на културата отговарят на законовото изискване. Те следва да са получили лиценз или от МУЗИКАУТОР за световния музикален репертоар, или от независимо дружество за управление на права (НУП), от което могат да ползват ограничен плейлист.

Проучването обхвана 48 заведения и хотели, които нямат лиценз от МУЗИКАУТОР и се намират около и на централни софийски улици и булеварди – "Александър Стамболийски", "Васил Левски", "Витоша", "Княгиня Мария-Луиза", "Княз Александър Дондуков", "Аксаков", "Ангел Кънчев", "Иван Денкоглу", "Пиротска", "Христо Белчев", "Цар Асен", "Позитано" и др.

В рамките на проучването експертите на организацията провериха дали тези обекти нямат договори с НУП, като следва да се има предвид, че всички хотели могат да получат лиценз единствено от МУЗИКАУТОР, тъй като предоставят достъп на клиентите си до неограничен репертоар чрез телевизия, радио, интернет и други.

Въпреки че всички изследвани 48 обекта са разположени на пешеходно разстояние от централата на Министерство на културата и подлежат на проверка, нито един от тях не разполага с изискуемия по закон музикален лиценз. Изплатените авторски възнаграждения на основата на тези лицензи следва да се разпределят към българските и чуждестранните композитори, автори на текстове и аранжименти, чиято музика носи добавена стойност за туристическия и търговския бизнес.

За да защити правата на авторите, МУЗИКАУТОР изпрати сигнал до Министерството на културата, в който задава въпрос докога държавата ще неглижира факта, че става въпрос за ежедневно ползване без възнаграждение на чужд труд – трудът на творците, които са в основата на културното развитие. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)