Остатъци от повреден сателит: Как се стигна до яркия светещ обект в небето?

"Прекалено бавен беше", каза физикът Пенчо Маркишки

26.08.2024 | 18:58 Редактор: Деси Николова

Ярък светещ обект озари небето над България в неделя вечерта. Явлението беше наблюдавано в София и северозападната част на страната, а стотици снимки и клипове бяха публикувани в социалните мрежи.

"Не мога да го обясня с думи, по красиво нещо не съм виждала", споделя Никол Румянова.

Тя е една от многото станали свидетели на небесното явление. 

"Седяхме си отвън с приятели пред къщата на село и един от тях извика "вижте има нещо на небето". Отначало, когато го видяхме беше по-ярко, после започна да избледнява и се движеше бавно. Гледахме Персеидите, когато бяха, но такова нещо никой от нас не беше виждал", разказа Никол.

Според експерти светещият обект, който озари небето над България, е част от хилядите космически отломки в орбитата около планетата ни.

"Най-вероятно са остатъци от повреден сателит някакъв, който навлезе във високите слоеве на земната атмосфера. В такива случаи отломките влизат в съприкосновение с въздуха, нагряват се поради силното триене в тях и започват да се изпаряват или да изгарят, както по-популярно се нарича този процес", разясни физикът от Института по астрономия към БАН Пенчо Маркишки.

Едно от нещата, които различават това явление от обичайно навлизащите в атмосферата метеори е скоростта, с която се движат отломките. 

"Прекалено бавен беше този обект. Дори най-бавните метеори са с по-високи скорости. Аз лично съм виждал няколко пъти, когато такива космически отломки навлизат над България и светейки изгарят както стана и снощи", каза още Маркишки.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.