Възможен ли е живот на Марс?

Чрез засаждане на устойчиви на екстремните температурни амплитуди растения може да се осигури кислород

26.08.2024 | 11:50 Редактор: Толя Стоянова
На двата полюса на Марс вече е доказано, че има лед, което означава, че има източници на вода.
На двата полюса на Марс вече е доказано, че има лед, което означава, че има източници на вода.

Преди около 4 милиарда години Марс е имал климат, атмосфера и вода, подобни на Земята. Учените са изправени пред редица проблеми, свързани с бъдещо стъпване и колонизиране на Червената планета. Температурните амплитуди и силните ветрове са едни от тези проблеми, както и по-слабото магнитното поле на Марс, което не позволява задържане на атмосфера на планетата.

На двата полюса на Марс вече е доказано, че има лед, което означава, че има източници на вода. Илън Мъск предлага насочено взривяване на ядрени бомби на двата полюса на планетата, което би затоплило временно атмосферата и ледът би се разтопил. Така ще бъде осигурена вода в течно състояние. Това обясни футурологът доц. д-р Мариана Тодорова, цитирана от "Фокус".

Според Мъск радиацията от взривовете няма да повлияе на Червената планета. Той е на мнение, че е възможно насочване на метеори и взривяването им в орбитата на Марс, което също би довело до затопляне на планетата.

Когато ледът се разтопи, ще се освободи и много въглероден диоксид. Чрез засаждане на устойчиви на екстремните температурни амплитуди растения може да се осигури и кислород.

"Устойчиви лишеи и мъхове не биха били достатъчни за производството на кислород. Необходими са 1200 години, за да започнат те сами да се разпространяват на планетата", обясни Тодорова. 

Снимка: Pexels