Периодичното гладуване увеличава риска от рак

Експертите съветват да се подхожда внимателно при планирането на диетата

26.08.2024 | 21:40 Редактор: Толя Стоянова
Периодичното гладуване увеличава риска от рак
Периодичното гладуване увеличава риска от рак

Периодичното гладуването и последващото хранене стимулират регенерацията на клетките в червата, но също така крие риск от образуване на чревни тумори. Това показва изследване, ръководено от Масачузетския технологичен институт.

Неприемането на храна в продължение на 24 часа води до засилена функция на чревните стволови клетки. Това може да насърчи регенерацията на червата и да подпомогне възстановяването след наранявания или възпаления. Способността на стволовите клетки да се размножават е най-висока по време на 24-часовия период на хранене след 24-часово гладуване.

Клетките също така са активирали клетъчен сигнален път, наречен mTOR, който участва в клетъчния метаболизъм, растежа и регулирането на протеиновия синтез. Когато той се активира, клетките произвеждат повече протеини, които са жизненоважни за пролиферацията на стволовите клетки. 

Храненето след гладуване обаче води до "взрив" в регенерацията, задвижвана от стволови клетки. Тези регенерирани стволови клетки, когато са изложени на генетични промени, имат повишен риск от развитие на рак. Именно внезапното излагане на богата на ресурси среда, водещо до внезапна регенерация, може да направи клетките силно уязвими.

Докато гладуването и ограничаването на калориите могат да предотвратят или забавят растежа на туморите, периодът на хранене след гладуване може да увеличи риска от развитие на тумори, ако през това време настъпят генетични промени. Експертите съветват да се подхожда внимателно към циклите на гладуване и захранване при планирането на диетата.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels