Екзотичният плод личи помага в борбата с килограмите и кръвното

Богат е на жизненоважни хранителни вещества

26.08.2024 | 22:13 Редактор: Вяра Димова
В личи има редица ползи за здравето.
В личи има редица ползи за здравето.

В плода личи се крият множество ползи за здравето. Познат отпреди повече от 2000 години, екзотичният плод произлиза от Югоизточна Азия. Вкусът му наподобява череша, а приложение намира най-често в аюрведичната медицина, в плодови смутита и в продукти за грижа за кожата.

Сочният летен тропически плод е полезен за здравето на кожата и косата, подпомага храносмилането, кръвното налягане, мозъка и поддържа хидратацията. Похапването на личи през лятото е чудесен начин да се чувствате свежи и да се насладите на екзотичния му вкус.

Защо да консумираме личи и какви са ползите?

Плодът съдържа жизненоважни хранителни вещества. Личи е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, сред които мед, калий, Витамини B1, B2 и B3. Тропическият плод е добър източник на витамин С, който подкрепя имунната система, предпазва от оксидативен стрес и подпомага борбата с инфекциите. Приемът на една чаша сок от личи или 7 плодчета на ден набавя на организма 100% от необходимото количество витамин С.

Високото съдържание на Витамин С в екзотичния плод предпазва от неблагоприятните ефекти на свободните радикали. По този начин противодейства на признаците на стареене като предотвратява увреждането на клетките.

Личи е чудесен източник на фибри, които помагат при регулиране на теглото. Също така приемът на малкия розов плод помага за по-ефективно усвояване на хранителните вещества. Съдържанието на калий и натрий поддържа нормалните нива на телесните течности, което е от съществено значение за метаболитната функция.

Калият в екзотичния плод поддържа нормалните нива на кръвното налягане.

Благодарение на съдържанието на мед, фосфор и желязо, включването на личи в хранителния режим подпомага здравето на сърдечносъдовата система и подкрепя производството на червени кръвни телца.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay