fallback

Осем признака, които показват наличието на токсини в черния ни дроб

Когато този орган се разболее, той се опитва да се възстанови

25.08.2024 | 11:27 Автор: Деси Николова

Черният дроб е най-големият орган в нашето тяло, ако не броим кожата. Той е "пречиствателната станция" на организма и участва в изпълнението на десетки важни процеси. Какви са признаците, че вашият черен дроб е претоварен?

Хронична умора

Симптомите на синдрома на хроничната умора се усещат като обикновена настинка и е вероятно да сте имали симптоми поне 6 месеца, преди да бъдете диагностицирани със състоянието. Причината за хроничната умора е чернодробна токсичност. Здравият черен дроб превръща глюкозата в гликоген, който осигурява на тялото енергия. Увреденият черен дроб обаче едва може да произвежда глюкоза и има много малко място за нейното съхранение.

Жълти очи и кожа

Пожълтяването на кожата или очите са други симптоми на чернодробно заболяване. Също така, това състояние, наречено жълтеница, не е заболяване само по себе си, а симптом, който може да е необичаен. Жълтеницата обикновено се причинява от болен черен дроб, причиняващ прекомерно натрупване на билирубин, жълт пигмент, произведен от разграждането на мъртвите червени кръвни клетки в черния дроб. Ако черният дроб не може да се отърве от билирубина заедно със старите червени кръвни клетки, очите и кожата ви ще пожълтеят.

Алергии

В повечето случаи алергиите се причиняват от свръхактивен или не толкова активен черен дроб. Здравият черен дроб пречиства кръвта от всички вредни частици и премахва потенциалните алергени. Но когато твърде много от определено вещество навлезе в кръвния поток и увреденият черен дроб не може да го изчисти, тялото освобождава антитела и химикали, които причиняват видим обрив по кожата.

Подуване на краката и глезените

Когато черният дроб се разболее, той се опитва да се възстанови, като натрупва течност в долната част на тялото, особено в краката и глезените. Въпреки че подутината е болезнена, тя все още е признак на чернодробно заболяване.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback