Шум в ушите - какво представлява и какви са причините?

Рядко се свързва със сериозен медицински проблем

24.08.2024 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
Усещането е много неприятно.
Усещането е много неприятно.

Шумът в ушите е често срещан при хората. Това е възприемането на звук, който няма външен източник. Проучванията изчисляват, че 10 до 25% от възрастните са изпитвали такъв. Децата също могат да съобщят за тинитус.

Звукът може да е мек или силен и може да бъде нисък или висок. Понякога движението на главата, врата или очите или докосването на определени части от тялото може да предизвика симптоми или временно да промени качеството на възприемания звук. 

В редки случаи звукът пулсира ритмично, често в такт на сърдечния ритъм. В тези случаи лекарят може да чуе звуците със стетоскоп и ако е така, се счита, че това е обективен шум в ушите. Често обективният шум в ушите има идентифицирана причина и е лечим.

При деца и възрастни шумът в ушите може да се подобри или дори да изчезне с течение на времето, но в някои случаи се влошава. Когато шумът в ушите продължи три месеца или повече, той се счита за хроничен.

Какви са причините за шум в ушите

Шумът в ушите рядко се свързва със сериозен медицински проблем. В повечето случаи причините за шума в ушите остават неясни. 

1.    Излагане на шум. Много хора съобщават за шум в ушите, след като са били изложени на силен шум на работното място или на спортно събитие или концерт. 
2.    Загуба на слуха. Загубата на слуха, която може да бъде причинена от фактори като стареене или излагане на силен шум, е силно свързана с шум в ушите. Някои хора със загуба на слуха обаче никога не развиват тинитус.
3.    Лекарства. Шумът в ушите може да бъде страничен ефект от приема на определени медикаменти, особено ако се приемат във високи дози. Лекарствата, свързани с тинитус, включват нестероидни противовъзпалителни средства, някои антибиотици, противоракови, лекарства против малария и антидепресанти.
4.    Ушна кал или ушна инфекция. Запушването на ушния канал от ушна кал или от течност от ушна инфекция може да предизвика шум в ушите.
5.    Наранявания на главата или шията. Нараняването на главата/шията може да увреди структурите на ухото, нерва, който пренася звукови сигнали към мозъка, или области на мозъка, които обработват звука.

Четете повече в Puls.bg

Автор: д-р Денислава Костова 

Снимка: Pixabay