Отломки от астероид летят към Земята

Не представляват опасност

23.08.2024 | 23:11 Редактор: Толя Стоянова
На някои отломки ще им бъде нужно десетилетие или повече, за да достигнат Земята и Марс.
На някои отломки ще им бъде нужно десетилетие или повече, за да достигнат Земята и Марс.

През септември 2022 г. тестово превозно средство на НАСА, наречено DART, се удари в малкия астероид Dimorph. Сблъсъкът създаде облак от отломки и учените смятат, че част от тях могат да се озоват на Земята и на Марс под формата на метеорити в близко бъдеще. За изследването учените са използвали данни, получени с помощта на сондата LICIACube, която придружава апарата DART и наблюдава как се сблъсква с астероида Dimorph.

Установени са първоначалната траектория и скоростта на изхвърляне на отломките, която варира от няколко десетки метра в секунда до приблизително 500 m/s (1800 km/h). След това учените са създали симулации, за да разберат какво ще се случи с приблизително 3 милиона отломки, получени след удара. При симулацията са използвани отломки с размери от 10 см до 30 микрометра.

Резултатите показват, че на някои отломки ще им бъде нужно десетилетие или повече, за да достигнат Земята и Марс. Например отломки, изхвърлени със скорост под 500 m/s, могат да достигнат Марс за около 13 години. Отломки, изхвърлени със скорости над 1,5 km/s (5400 km/h), могат да достигнат Земята само за 7 години.

В същото време учените смятат, че най-бързите отломки ще бъдат твърде малки, за да се видят като метеорити. Съществува възможност въздействието на апарата DART да създаде нов метеорен поток, през който ще премине Земята - Диморфидите. Експертите коментират, че фрагментите от астероида Dimorph не представляват опасност за Земята. Те са твърде малки и трябва да изгорят в атмосферата на планетата. Процесът обаче ще създаде ярки ивици в нощното небе.

Четете повече в megavselena.bg.

Снимка: Pexels