fallback

Кофеинът в по-големи дози може да доведе до сърдечни проблеми

Приемът поне пет дни в седмицата може да влоши здравето

22.08.2024 | 21:19 Автор: Беатрис Младжова

Много проучвания за въздействието на кафето са се правили през годините. Едно от последните такива, представено наскоро на ACC Asia 2024 в Индия, съобщава, че хората, които пият големи количества кофеин - поне пет дни в седмицата, могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания, дори ако са в добро здраве.

За целите на проучването изследователите набират на случаен принцип група от 92 здрави участници на възраст между 18 и 45 години. На всички участници са измерени кръвното налягане и пулсът, след което те са участвали в триминутен степ тест.

В проучването кръвното налягане и пулсът на участниците са измерени отново една минута след теста. Учените също така са събрали данни за дневния им прием на кофеин.

За целите на проучването изследователите определят хроничната консумация на кофеин като пиене на всякакви кофеинови напитки - кафе, чай, сода и енергийни напитки - пет дни през седмицата в продължение на повече от една година.

В края на изследването екипът е установил, че 19,6 % от хората са приемали повече от 400 милиграма кофеин всеки ден, което се равнява на около четири чаши кафе, две енергийни напитки или 10 кенчета газирана напитка.

От резултатите става ясно, че хроничният прием на 400 mg кофеин дневно оказва значително въздействие върху нервната система, което с течение на времето води до повишаване на сърдечната честота и кръвното налягане.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback