Западнонилската треска може да причини възпаление на мозъка, кома и припадъци

Инкубационният период обикновено е от два до шест дни

22.08.2024 | 12:20 Редактор: Толя Стоянова
Симптомите, свързани с нервната система, включват висока температура, силно главоболие, вратна ригидност, дезориентация.
Симптомите, свързани с нервната система, включват висока температура, силно главоболие, вратна ригидност, дезориентация.

Вирусът на Западнонилската треска се предава чрез ухапване от комари, които се заразяват от птици. Има редки случаи на животозастрашаващи състояния, следствие на инфектирането, поради което симптоматиката трябва да се проследява и при съмнение да се извършват вирусологични изследвания.

Инфекцията е разпространена в Европа, като се среща в държавите от южните, източните и западните райони. При хората инкубационният период обикновено е от два до шест дни, въпреки че са откривани случаи, достигащи и до 21 дни, но са били при имунокомпрометирани. При по-малко от 1% от заразените вирусът причинява тежка инфекция на нервната система, включително възпаление на мозъка (енцефалит) и на мембраните на главния и гръбначния мозък (менингит, миелит).

Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения - гадене, повръщане. Симптомите на Западнонилската треска обикновено траят няколко дни, но признаците на енцефалита или менингита могат да се задържат в продължение на седмици или месеци. Мускулна слабост може да персистира също продължително време.

Симптомите, свързани с нервната система, включват висока температура, силно главоболие, вратна ригидност, дезориентация, до ступор или кома. Възможно е да бъде налице още тремор, припадъци, частична парализа или мускулна слабост.

Четете повече в puls.bg.

Автор: д-р Ралица Правова

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)