fallback

Наши математици спечелиха медали от състезания в Сеул и Куала Лумпур

Те са се преборили с над 1600 деца от целия свят

21.08.2024 | 13:55 Автор: Искра Ангелова

17 ученици спечелиха призови места от състезания по математика в Сеул и Куала Лумпур сред конкуренция от над 1600 деца от целия свят. В Стара Загора възпитаниците ни получиха и награди за успехите си.

Стотици решени задачи, търпение и воля - това е успешната формула за златни и сребърни медали от големи математически форуми. За 120 минути участниците е трябвало да решат по 30 задачи с отворен отговор.

"Изисква се изключително много работа и изключително много труд за постигането на тези резултати. Времето е малко за тези задачи", каза златният медалист Радослав Балкански.

"Не се чувстваш комфортно, когато решаваш теста и беше трудно. За първи път се явявам на това състезание и за първи път взимам медал", сподели другият сребърен медалист Преслав Ганев.

Подготовката на участниците се е провела в платформата на Asia Open и в Академията по математика в Стара Загора.

"Не са важни медалите, важно е човек да става по-добър и да се движи напред. Медалите са част от емоцията", подчерта математикът и основател на Фондация "Математика без граници" Любомир Любенов.

"Деца, вие постигнахте чудеса. Гордеем се изключително много с вас и с вашите учители, на които благодарим, защото знаем какъв труд са положили. Благодарим и на родителите, които са неотлъчно до вас", заяви зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

fallback
Още от Любопитно
fallback