fallback

Защо е изключително полезно да ядем тиквено семе?

Тези семена са отличен източник на магнезий, цинк, фосфор и други

21.08.2024 | 13:02 Автор: Деси Николова

Тиквеното семе е малко, но изключително богато на хранителни вещества и ползи за здравето. Тези семена са отличен източник на магнезий, цинк, фосфор, мед и желязо, които играят важна роля в поддържането на здравето на костите, сърдечно-съдовата система и имунната система.

Магнезият например е необходим за над 600 биохимични реакции в тялото, включително производство на енергия, синтез на протеини и регулиране на нервната система.

Цинкът от друга страна е от съществено значение за имунната функция, клетъчния растеж и делене, както и за заздравяване на рани. Тиквеното семе е също така богато на антиоксиданти, включително каротеноиди и витамин Е, които помагат в борбата със свободните радикали и намаляват възпалението в тялото. Тези антиоксиданти играят важна роля в предотвратяването на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и рак. Омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се съдържат в тиквеното семе, подпомагат здравето на сърцето, като намаляват нивата на лошия холестерол (LDL) и повишават нивата на добрия холестерол (HDL).

Тиквеното семе също така съдържа фитостероли, които могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и подобряване на здравето на сърцето. Освен това, тиквеното семе е добър източник на триптофан, аминокиселина, която се превръща в серотонин и след това в мелатонин, подпомагайки съня и регулирането на настроението. Редовната консумация на тиквено семе може да подобри качеството на съня и да намали симптомите на депресия и тревожност.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay

fallback
Още от Любопитно
fallback