Салата с яйца и авокадо
Тази бърза рецепта извежда класическата яйчена салата на следващото ниво с добавка на кремообразно авокадо. Сервирайте го върху парче препечен пълнозърнест, безглутенов хляб или върху крехко листо маруля. Авокадото покафенява бързо, така че планирайте да го направите не повече от два часа преди да го сервирате.
Необходими продукти:
- 6 твърдо сварени яйца, нарязани на едро
- 1 средно голямо авокадо
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. майонеза
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. смлян пипер
- ⅓ ч. ч. ситно нарязана целина
- 2 с. л. нарязан пресен див лук, плюс още за гарнитура
Пасирайте яйцата, авокадото, лимоновия сок, майонезата, солта и черния пипер заедно в средно голяма купа, докато стане на едро кремообразно пюре. Сложете целина и див лук. Гарнирайте с допълнителен див лук, ако желаете.
Време за подготовка: 10 мин Общо време: 10 мин Порции: 4
Салата от риба тон с яйце
Тази проста салата от риба тон с яйце има чист и балансиран вкус. Каперсите и лимонът придават киселинност, за да помогнат на всичко да се обедини, а нарязаната рукола добавя пиперлива нотка. Насладете му се със зеленчуци или върху филия от любимия ви пълнозърнест или безглутенов хляб.
Необходими продукти:
- ¾ ч. ч. ситно нарязана целина
- ½ ч. ч. едро нарязана рукола
- ¼ ч. ч. майонеза
- ¼ ч. ч. тънко нарязан лук (само бели и светлозелени части)
- ¼ ч. ч. пълномаслено кисело мляко
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ½ с. л. каперси, изплакнати
- ½ ч. л. сух естрагон, стрит
- 140 г консерва риба тон във собствен сос, отцедена
- 2 твърдо сварени яйца, нарязани
Разбъркайте заедно целината, руколата, майонезата, лука, киселото мляко, лимоновата кора, лимоновия сок, каперсите и естрагона в средно голяма купа, докато се смесят добре. Внимателно добавете рибата тон и яйцата. Сервирайте върху зелена салата или върху тостерен хляб, ако желаете.
Общо време за приготвяне: 10 мин Порции: 4
Четете повече в az-jenata.bg
Снимка: Freepik