Ядките кашу са сред най-обичаните и търсените в света. Пазарни проучвания показват, че глобалният пазар на кашу се оценява на повече от 8 милиарда долара през 2022 г., но се очаква да нарасне още повече – достигайки над 11 милиарда долара до края на десетилетието.
С какво е полезно кашуто?
Кашуто осигурява множество ползи за здравето и е пълно с важни хранителни вещества. То съдържа огромно количество протеин – над 20 грама в една чаша – плюс повече от 4 грама диетични фибри.
Ядката също така съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, витамин С, витамин К, манган, ниацин и фолат. Тези хранителни вещества могат да засилят имунното здраве, да осигурят енергия, да подобрят плодовитостта и да помогнат за намаляване на възпалението в организма и предотвратяване на съсирването на кръвта.
Колко често е добре да ядем ядките?
Въпреки многобройните си ползи за здравето, кашуто е най-добре да се консумира умерено, тъй като е много калорично.
"Кашуто осигурява около 157 калории в една унция, което е около 16-18 цели кашута", посочи регистрираният диетолог и експерт по хранене Кристин Палумбо. Друг начин да го измерим е, че една чаша цели или половинки кашу съдържа близо 800 калории. Поради това, казва Палумбо, "контролът на порциите е ключов".
Диетологът Кристен Смит се съгласява и също така предупреждава, че както при другите ядки, кашуто може да причини алергични реакции при някои хора. Тя също така предупреждава, че то има "сравнително високо съдържание на оксалат, което може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците при податливи индивиди".
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: Pexels