Кои острови са предпочитани от гърците за почивка и кои от туристите?

Цикладските острови тази година предпочитат пътуващите

20.08.2024 | 20:48 Редактор: Беатрис Младжова
Увеличили са се туристите от Турция.
Увеличили са се туристите от Турция.

Цикладските острови тази година бяха в топ предпочитанията на пътуващите. Парос, Наксос, Миконос, Санторини и Тинос са островите с най-голям обем пътнически трафик, според данните за резервациите за периода 14 до 18 август 2024 г. Заслужава си да се отбележи, че въпреки че Санторини остава сред най-популярните дестинации, като цяло има относителен спад в туристическия поток за дестинации в сравнение с миналата година, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Наблюдават се разлики в предпочитанията между чуждестранните и гръцките посетители. В частност гърците предпочитат за почивка островите Тинос, Егина, Наксос, Сирос, Парос, Крит, Андрос, Корфу, Миконос, Китнос.

Младото гръцко поколение предпочита Наксос, Тинос, Парос, Сирос и Крит. В сравнение с 2023 г. се наблюдава значително увеличение на туристическия поток в следните направления: Лефкада (1124%), Кефалония (665%), Скопелос (274%), Ханя (130%), Икария (91%), Лесбос (80%).

Гостите от САЩ и Франция, тези, които това лято бяха активно на гръцките острови, предпочетоха Парос, Миконос, Санторини, Наксос и Милос. Въз основа на същите данни и избора на посетителите през 2024 г. изглежда има тенденция към пътуване до по-малко туристически дестинации. Това важи особено за гърците - средната цена на резервацията се е повишила до -3%, което показва тенденция към по-рентабилни почивки.

В Северна Гърция туристите са преди всичко от Балканите. Маршрутите с най-голям пътен поток са Кавала – Лемнос, Александруполис - Самотраки, Волос - Скиатос, Мантуди - Скопелос и Солун - Скопелос.

И накрая, заслужава да се отбележи, че тази година се увеличиха и туристите от Турция. Най-посещаваните са Родос, Лесбос и Хиос.

Снимка: БГНЕС