fallback

Как да приготвим бебешка храна

Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат добре измити, обелени и нарязани

20.08.2024 | 13:14 Автор: Деси Николова

Приготвянето на бебешка храна у дома може да бъде както приятно, така и полезно занимание, което дава на родителите възможността да контролират качеството и съставките на храната, която предлагат на детето си. За да започнете, е важно да избирате пресни и органични продукти, когато това е възможно.

Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат добре измити, обелени и нарязани на малки парченца. Сварете или на пара приготвяйте продуктите до омекване, като така запазвате максимално витамините и минералите. Например морковите и сладките картофи могат да бъдат сварени и след това пюрирани до гладка консистенция, докато авокадото и бананите могат просто да бъдат намачкани със вилица. За да постигнете желаната текстура, можете да добавите малко кърма, адаптирано мляко или вода.

Започнете с еднотипни храни, за да наблюдавате реакциите на бебето към новите вкусове и да откриете евентуални алергии. След като въведете няколко различни храни можете да започнете да комбинирате различни вкусове като пюре от ябълки и круши или сладък картоф с тиква.

Храната, която приготвяте може да бъде съхранявана в хладилника за 2-3 дни или замразявана във формички за лед за по-дълго съхранение. Замразените кубчета могат да бъдат лесно размразени в микровълнова печка (която е по-малко предпочитана) или на водна баня. При приготвянето на бебешка храна у дома е важно да избягвате добавянето на сол, захар или подправки, докато бебето не навърши поне една година, за да предотвратите натоварване на бъбреците и да намалите риска от развитие на предпочитания към сладки и солени храни.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Любопитно
fallback