Диета и спорт срещу напълняването и затлъстяването

Промените в поведението могат да помогнат

20.08.2024 | 09:48 Редактор: Вяра Димова
По-малко активният начин на живот увеличават риска от затлъстяване.
По-малко активният начин на живот увеличават риска от затлъстяване.

По-здравословната диета, повишената физическа активност и промените в поведението могат да помогнат в отслабването. Затлъстяването може да се появи на всяка възраст, дори при малки деца. Но с възрастта хормоналните промени и по-малко активният начин на живот увеличават риска от затлъстяване. Количеството мускули в тялото също имат тенденция да намалява с възрастта. Какво следва да се направи, за да не се допусне напълняване и затлъстяване?

Изготвянето на индивидуален план за лечение

Първо се насочва към най-спешните здравословни проблеми, след което се продължава с по-дългосрочен план за отслабване. Общият план за лечение обикновено е по-постепенен и включва много фактори. 

Диетичните промени

При някои хора може да е необходимо намаляване на размера на порциите или закуски между храненията. За други може да трябва повече да се промени това, което се яде, отколкото колко. Почти всеки може да се възползва от консумацията на повече растителни продукти.

Повишена активност

Диетата и упражненията са важни както за отслабването, така и за поддържането на теглото. Но упражненията не означават задължително ходене на фитнес. Самото ходене с умерено темпо е един от най-ефективните видове упражнения за отслабване - 30 минути, пет дни в седмицата е това, което е препоръчително за повечето хора.

Поведенчески терапии

Консултации, групите за подкрепа и методи като когнитивно-поведенческата терапия могат да играят роля като подкрепа по пътя на отслабване. Тези методи могат да помогнат в пренастройване на мозъка, за да се поддържат положителни промени. Те също могат да помогнат в справянето с емоционалните и психологически фактори, които работят срещу вас

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay