fallback

Най-здравословният начин за приготвяне на картофи

Печените са богати на хранителни вещества

19.08.2024 | 20:08 Автор: Толя Стоянова

Картофите често се смятат за нездравословен избор на храна, но всичко зависи от това как сме ги сготвили. Според ново проучване печените картофи са полезни за хората с диабет, помагат им да отслабнат и да поддържат по-здравословни нива на кръвната захар.

Печените картофи са богати на хранителни вещества като калий, витамин В6, фолат и диетични фибри, които подпомагат здравето на сърцето, храносмилателната функция и могат да помогнат за регулиране на теглото. Има различни добавки, които могат да подобрят вкуса на печените картофи и които са полезни за хората с диабет.

Сред тях са киселото мляко, което е богато на протеини, нескорбялните зеленчуци за достатъчно фибри, постните протеини, като пилешко месо на скара или тофу, пресните билки за аромат и авокадото за здравословни мазнини. Тези добавки помагат да се поддържат стабилни нива на кръвната захар. Малко зехтин и щипка розмарин също са полезни и подобряват вкуса на печените картофи.

Въпреки че варенето на картофите е по-добро от пърженето им, този метод на приготвяне не е толкова здравословен, колкото изпичането. Варенето на картофите може да намали хранителната им стойност, тъй като води до загуба на минерали, включително калий, на който картофите са богати, което ги кара да се отмиват във водата за готвене.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback