Ползите за здравето от слънчогледовото семе

Съдържа витамини и минерали

19.08.2024 | 16:51 Редактор: Беатрис Младжова
Влияе добре на кожата.
Влияе добре на кожата.

В слънчогледовите семки се съдържат много витамини, минерални и полезни свойства за здравето. Ето кои са те и защо са полезни семките:

Богат източник на витамин Е

Слънчогледовите семки са един от най-добрите хранителни източници на витамин Е, мощен антиоксидант, който помага за защита на клетките от увреждане от свободните радикали. Витамин Е също така играе роля в поддържането на здрава кожа и очи, както и в укрепването на имунната система.

Подпомагане на костното здраве

Слънчогледовите семки са добър източник на магнезий, който е жизненоважен за здравето на костите. Те съдържат и фосфор, важен минерал за формирането и поддържането на здрави кости и зъби. Също така, съдържанието на мед в слънчогледовите семки помага за поддържане на костната плътност.

Подобряване на здравето на кожата

Витамин Е, съдържащ се в слънчогледовите семки, е важен за поддържането на здрава и сияйна кожа. Той предпазва кожата от вредните UV лъчи и подпомага заздравяването на кожни рани. Селенът в слънчогледовите семки също допринася за еластичността на кожата и предотвратява преждевременното стареене.

Антиоксидантни свойства

Освен витамин Е, слънчогледовите семки съдържат и други антиоксиданти като фенолни киселини и флавоноиди, които помагат за неутрализиране на свободните радикали и предпазват клетките от оксидативен стрес. Това може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания, включително рак.

Автор: Маринела Георгиева

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels