fallback

Антарктида става все по-лека и се издига над повърхността на океана

Това вероятно ще има въздействие върху морското равнище

19.08.2024 | 13:19 Автор: Беатрис Младжова

Постоянно има размествания на континентите на Земята. Сега учените забелязват, че един от земните континенти става по-лек невероятно бързо и се издига над повърхността на океана. Това ще окаже огромно влияние върху бъдещото покачване на морското равнище, пише Science Alert.

Този процес е известен като следледниково покачване и ново проучване показва, че е вероятно да има огромно въздействие върху морското равнище.

Според съавтора на изследването, глациологът от университета Макгил Наталия Гомез, в най-добрия случай приносът на Антарктида за глобалното затопляне ще бъде намален с 40%, но в най-лошия случай това значително ще влоши ситуацията.

Учените смятат, че бъдещата ситуация до голяма степен зависи от това колко изкопаеми горива ще продължи да използва светът, увеличавайки количеството парникови газове, които улавят топлината и топят леда.

Наблюденията показват, че антарктическият лед остава упорито нисък през последните няколко години. В резултат на това учените настояват, че трябва да проучим и разберем този ефект на доминото от топенето на антарктическия лед, тъй като той ще бъде критичен.

Резултатите показват, че ако нивата на затопляне останат ниски, морските нива ще се покачат с до 1,7 метра до 2500 г., но ако човечеството продължи да изгаря изкопаеми горива и скоростта на глобалното затопляне на планетата се забърза, морските нива ще се покачат с 19,5 метра.

Четете повече по темата в megavselena.bg.

Снимка: БГНЕС  

fallback
Още от Любопитно
fallback