Кои храни помагат за по-здрави зъби?

Приемът на достатъчно вода също е важен

19.08.2024 | 10:10 Редактор: Беатрис Младжова
Липсата на хранене може да доведе до заболяване.
Липсата на хранене може да доведе до заболяване.

Начинът, по който се храним, оказва влияние на денталното здраве. Според много стоматолози това е водещият фактор, който можем да модифицираме и контролираме, а след него се нарежда хигиената. Правилната диета е свързана не само със състава на храната, която приемаме, а и с начина на приготвяне, консистенцията и честотата на храненето.

Важно е да се отбележи, че дъвченето, оптималното натоварване на зъбите и тяхното правилно функциониране ги поддържат здрави. В сила е и обратното - липсата на хранене може да доведе до заболяване без значение, че няма употреба на вредни храни и/или вредни навици.

Това, което знаем от ранна детска възраст, е, че млечните продукти подпомагат здравето костите и зъбите. Това е така поради високата концентрация на калций и фосфор. В същото време има богато съдържание на протеини, а основния въглехидрат е лактозата, който се смята за по-малко кариесогенен от захарозата и глюкозата например.

Други храни, благоприятстващи здравето на зъбните структури, са суровите зеленчуци. Те са бедни на прости въглехидрати, което ги поставя в графата храни с нисък риск от развитие на кариес. В същото време е необходимо целенасочено дъвчене, което подпомага продукцията на слюнка и самопочистването. Зеленчуци като морковите например, които могат да се отхапват с предните зъби, подпомагат тяхното механично почистване от хранителни остатъци.

Вредни за здравето на твърдите зъбни структури са всички сладкиши и богата на прости въглехидрати храна. Особено опасни са тези, които се задържат дълго време в устата - дъвчащи и смучещи бонбони, близалки и др.

Приемът на достатъчно количество вода е важно за профилактиране на голяма част от стоматологичните заболявания. Достатъчният дневен прием за всеки човек може да се пресметне по различни формули в зависимост от телесното тегло. Най-общо, минималното количество вода, което един възрастен трябва да изпива дневно, е 1,5 литра.

Четете повече по темата в puls.bg.

Автор: д-р Натали Емилова

Снимка: Pexels