Начинът, по който се храним, оказва влияние на денталното здраве. Според много стоматолози това е водещият фактор, който можем да модифицираме и контролираме, а след него се нарежда хигиената. Правилната диета е свързана не само със състава на храната, която приемаме, а и с начина на приготвяне, консистенцията и честотата на храненето.
Важно е да се отбележи, че дъвченето, оптималното натоварване на зъбите и тяхното правилно функциониране ги поддържат здрави. В сила е и обратното - липсата на хранене може да доведе до заболяване без значение, че няма употреба на вредни храни и/или вредни навици.
Това, което знаем от ранна детска възраст, е, че млечните продукти подпомагат здравето костите и зъбите. Това е така поради високата концентрация на калций и фосфор. В същото време има богато съдържание на протеини, а основния въглехидрат е лактозата, който се смята за по-малко кариесогенен от захарозата и глюкозата например.
Други храни, благоприятстващи здравето на зъбните структури, са суровите зеленчуци. Те са бедни на прости въглехидрати, което ги поставя в графата храни с нисък риск от развитие на кариес. В същото време е необходимо целенасочено дъвчене, което подпомага продукцията на слюнка и самопочистването. Зеленчуци като морковите например, които могат да се отхапват с предните зъби, подпомагат тяхното механично почистване от хранителни остатъци.
Вредни за здравето на твърдите зъбни структури са всички сладкиши и богата на прости въглехидрати храна. Особено опасни са тези, които се задържат дълго време в устата - дъвчащи и смучещи бонбони, близалки и др.
Приемът на достатъчно количество вода е важно за профилактиране на голяма част от стоматологичните заболявания. Достатъчният дневен прием за всеки човек може да се пресметне по различни формули в зависимост от телесното тегло. Най-общо, минималното количество вода, което един възрастен трябва да изпива дневно, е 1,5 литра.
Четете повече по темата в puls.bg.
Автор: д-р Натали Емилова
Снимка: Pexels