Колко често е добре да се подстригваме?

Сухите краища и липсата на обем подсказват, че е време за посещение при фризьора

17.08.2024 | 07:00 Редактор: Вяра Димова
Косата изисква грижа.
Косата изисква грижа.

Факторите, които влияят върху това колко често трябва да се подстригвате, включват уникалната скорост на растеж на косата ви, текстура, степен на увреждане и стила, който имате или искате. Когато краищата ви започнат да изглеждат сухи или хвърчащи, забележите липса на обем, прическата ви не седи оформена през целия ден или просто не харесвате косата си, е време за подстрижка.

Добро общо правило е посещение при фризьор на всеки три до четири месеца за жените. За мъже с къса коса се препоръчва подстригване на всеки месец. Господата с по-дълга прическа могат да изчакат около месец и половина между посещенията в салона.

Колко често да подстригваме косата си

Къса коса

Ако косата ви е с дължина над раменете, тя автоматично изисква по-често подстригване. Тези дължини и стилове са склонни да губят форма по-бързо. Бобът се нуждае от подстригване на всеки шест до осем седмици, за да поддържате формата му. Пикси прическата изисква повече посещения в салона, за да се поддържат дължината и накъсаните слоеве. Препоръчва се подстригване на всеки четири до шест седмици. 

Средна дължина

Прическата със средна дължина обикновено пада около раменете и няколко сантиметра по-надолу, като е по-лесна за поддръжка от късата коса. Два популярни стила със средна дължина са лоб и вълча подстрижка. Втората се състои от много слоеве за движение и обем, като придава остра атмосфера на визията. Тя изглежда страхотно, когато е изсушена на въздух поради късата дължина, която ѝ придава по-естествена форма и движение.

Фризьорите казват, че косата със средна дължина може да се подстригва на всеки четири месеца, тъй като под рамото не е нужно да се притеснявате, че краищата ще излязат извън контрол. 

Дълга коса

Ако имате дълга коса, обикновено можете да изчакате известно време, преди да отидете в салона. За прическа със слоеве и бретон тип перде можете да изчакате до три месеца между подстрижките. Някои стилове пък може дори да издържат до пет месеца, но се нуждаят от редовна поддръжка у дома, за да се предотврати разделяне на краищата.

Ако забелязвате повече щети и изглежда, че косата ви е спряла да расте напълно, това е знак да си запишете час.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay