Жените, родили със секцио, често изпитват болки в кръста

Рехабилитацията трябва да започне още на ранен етап

16.08.2024 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Раздвижването и работата с белега са важни.
Раздвижването и работата с белега са важни.

Жени, при които е проведено Цезарово сечение (секцио) склонността за прояви на болка в кръста е поне два пъти по-висока в сравнение при жени с естествено или нормално раждане, показват резултати от проучвания.

Целта на проучванията е била да се оцени въздействието на комплексната физиотерапия по време на възстановяването на жените след раждане със секцио.

Проблемът непосредствено след раждане е, че цялото внимание се насочва към новия член на семейството и съответно към неговите нужди, но в тялото на майката са настъпили редица промени, които изискват своето време и внимание за по-бързо и оптимално възстановяване.

При секцио се осъществяват редица промени на фасциално и мускулно ниво. Освен това, в рамките на следващите месеци в мястото на разреза в различна степен започва и формирането на фиброзни повлекла, които ограничават функцията на съседните тъкани и органи. Това е и основната причина, поради която рехабилитацията трябва да започне още на ранен етап.

Раздвижването и работа с белега, висцерална остеопатия, прилагане на ултразвук, упражнения за коремна стена, както и такива за дихателната мускулатура са само част от рехабилитационния план.

Автор: д-р Ралица Правова

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay